Dieta usoara de luni pana vineri: 5 cine cu continut scazut de calorii

Se pare ca atunci cand se apropie vara, vremea caldurii, a piscinei si a plajei, exista o constientizare generala care ne face sa ne schimbam alimentatia pentru a ne intelege mai bine cu cantarul si sa ne tinem greutatea sub control. Este adevarat ca temperaturile ridicate ajuta foarte mult sa mancam usor, organismul ne cere alimente proaspete, dar si sa comitem excese sub forma de bere, aperitive, inghetata si altele. Iti suna cunoscut?

Nici nu este un plan sa ne abtinem de la mancare si sa suferim inutil in aceste saptamani caniculare, asa ca am optat pentru o cina usoara. Pentru asta ne-am facut un plan de dieta usoara de luni pana vineri cu cinci cine cu continut scazut de calorii care ne pot ajuta foarte mult sa contracaram efectele capriciilor pe care ni le daruim in restul zilei si al saptamanii.

5 cine cu continut scazut de calorii

1. Fasii de dovlecei cu scoici

Astazi exista taietoare de legume care ne permit sa imitam diferite tipuri de paste: spaghete, spirale, panglici etc. Cu ele putem pregati mancaruri usoare, proaspete si atragatoare precum aceste panglici de dovlecei cu bucati . In acest caz am folosit un curatator de legume si am cumparat dovlecei mici, drepti si cu pulpa ferma, pentru a face sarcina mai usoara si rezultatul mai atractiv.

  • Ingrediente pentru patru persoane¨: 4 dovlecei mici, 120 g de conservanti (scursi), 1 lamaie, 45 ml ulei de masline extravirgin, 100 g rosii cherry, oregano uscat si piper negru macinat.

  • Pregatire: Spalati si uscati bine dovleceii. Cu un curatator de legume de calitate sau cu o mandolina, indepartati fasiile longitudinale subtiri. Intoarceti dovleceii, indepartand cate trei-patru fasii pe fiecare parte, pana ajungeti la trunchiul central. Daca semintele sunt mici si carnea este ferma, te poti grabi mai mult. In orice caz, pastrati ce a mai ramas pentru o alta reteta. Aranjati benzile de dovlecei intr-un recipient pentru aburi. Gatiti intr-o oala peste apa clocotita, lasand-le al dente. Idealul este sa nu ajungem la cinci minute. Scoateti si raciti rapid. Deschidem colacii si scurgem, putem folosi apa din conserva daca ne place pentru dressing. Spalati rosiile si taiati-le in sferturi sau felii mici. Se amesteca si se potriveste cu dovlecelul intr-un castron mare sau se intinde pe farfurii. Se bate uleiul de masline cu zeama de la jumatate de lamaie si piper negru. Se imbraca, se adauga oregano si coaja celeilalte jumatati de lamaie. Asezonati daca este necesar.

2. Chiftele de vinete la cuptor

Aceasta reteta de chiftelute de vinete la cuptor este dintr-unul dintre cele mai recente numere ale revistei Thermomix si, desi explicam cum se face cu robotul in linkul de mai jos, aici am adaptat-o ​​la modul traditional. Asa ca o putem face cu totii si nimeni nu ramane fara sa le incerce. Le putem manca asa cum sunt sau insotite de sos de rosii. La gust.

  • Ingrediente pentru 2 persoane: 2 vinete (aproximativ 650 g), 30 g ulei de masline extravirgin, 40 g apa, 180 g paine veche, 2 catei de usturoi, 2 crengute de patrunjel proaspat, 2 crengute de oregano proaspat, 100 g parmezan ras, 1 ou, sare si piper negru macinat.

  • Pregatire: Spalati bine vinetele si tocati-le marunt cu un cutit ascutit. Daca avem un robot de bucatarie, ii putem taia in el. Incinge uleiul intr-o tigaie mare si prajeste vinetele timp de sase minute, amestecand din cand in cand. Adaugati apa si prajiti inca sase minute. Transferati amestecul intr-un bol si lasati sa se raceasca. Curatati cateii de usturoi. Scoatem frunzele de pe tulpinile de patrunjel si oregano, aruncandu-le pe acestea din urma. Se toaca impreuna cu paine uscata si branza rasa. Se amesteca cu oul, vinetele fierte si se condimenteaza dupa gust. Luam portiuni mici din aluat si facem o bila. Aluatul este usor lipicios, asa ca poate fi nevoie sa ne clatim mainile din cand in cand. Puneti chiftelele intr-o tava de copt si gatiti-le la 200ºC timp de 20 de minute. cu caldura in sus si in jos. Lasa-l sa se odihneasca cateva minute inainte de a servi sosul de rosii sau orice alta garnitura usoara care iti place.

 3. Calcan la gratar cu sos usor

Pestele este o optiune foarte usoara si sanatoasa pentru cina, ca sa nu mai vorbim de foarte gustoasa. Daca sunteti dintre oamenii mei, sunt sigura ca nu va va costa nimic sa pregatiti acest calcan la gratar cu sos usor . In plus, exact opusul, va fi o bucurie extraordinara. Calcanul este un peste cu carne alba si neteda a carui aroma se bucura din plin daca este preparat asa cum va spunem.

  • Ingrediente pentru patru persoane: 1 calcan de aproximativ 1.200 g, 4 cartofi, 1 iaurt natural, 2 linguri de maioneza, 1/4 ceapa primavara, patrunjel sau coriandru, sare si piper.

  • Pregatire: Incepem prin a curata cartofii si ii taiem in bucatele neregulate, apoi ii punem la fiert cu putina sare. Cartofii fierti ne vor da energie si ne vor ajuta sa ne simtim satul fara sa folosim grasimi in prepararea lor. Pentru a face sosul usor, pe care il vom folosi atat la cartofi cat si la calcan, amestecam iaurtul cu maioneza si adaugam ceapa primavara, coriandru (sau patrunjelul daca nu va place) si arpagicul, toate tocate marunt. Batem bine si rezervam pentru a imbraca cartofii si sosam pestele dupa gust. Scurgeti cartofii si impartiti-i in cele patru farfurii. Intre timp, ungeti usor fileurile de calcan cu ulei de masline si gatiti-le pe o gratar foarte fierbinte pentru a le rumeni, facand mai intai partea de piele. Montam imediat placa, asezand calcanul langa cartofi si adaugam o lingura de sos usor bine distribuit. Restul de sos il punem deoparte pentru ca cine are nevoie de mai mult sa fie servit.

 4. Pui in reductie de otet balsamic si legume

O alternativa la legumele si pestele din propunerile anterioare este carnea alba sau, in acest caz, carnea de pui. Dintre toate partile pasarii, pieptul este cel mai usor, deoarece contine putina grasime. Dar, din acest motiv, este si cea cu cea mai putina aroma, lucru care se rezolva cu o reductie balsamica si un acompaniament de legume .

  • Ingrediente pentru doua persoane: 2 piepti de pui, 400 g fasole verde, 12 rosii cherry, 2 linguri (ciorba) de mustar, 4 linguri de balsamic, o lingurita de cimbru uscat, o lingura de unt, o lingura de ulei de masline, sare si piper negru macinat.

  • Mod de preparare: Pentru inceput vom incalzi untul si uleiul de masline intr-o tigaie si apoi etansam pieptul de pui aproximativ 4 patru minute pe fiecare parte, la foc mediu-inalt. Intre timp, amestecati balsamul cu mustarul, cimbrul, sare si piper dupa gust intr-un bol. Fierbeti fasolea verde intr-o oala cu apa si sare, aproximativ 20 de minute sau pana se inmoaie. Scurgem apa din ele si rezervam. Se toarna imediat preparatul balsamic peste piept, se reduce focul, se acopera tigaia si se lasa aproximativ 10 minute. La final adaugam legumele, potrivim condimentul cu sare si piper daca este necesar. Lasam, mereu la foc mic si cu cratita acoperita, inca 20 de minute.

5. Vinete umplute cu spanac si ton

Repetam ​​legume cu cea mai recenta propunere de cina usoara si reteta de vinete umplute cu spanac si ton, dar ne place foarte mult si ne da mult joc in bucatarie. Nu am rezistat si nici palatele tale si ale oaspetilor tai. Le putem pregati in avans si le putem coace la ora cinei. Un punct foarte bun.

  • Ingrediente pentru patru portii: 2 vinete, 500 g apa, 3 praf de sare, 2 catei de usturoi, 150 g ceapa, 50 g ulei de masline extravirgin, 300 g frunze proaspete de spanac, 1 praf piper macinat, 2 oua, 1 lingurita amidon de porumb, 2 conserve de ton scurs in ulei (140 g) si 50 g branza rasa.

  • Pregatire: In ambele preparate incepem prin a curata si taiem vinetele in jumatate pe lungime si le golim, avand grija sa nu taiem sau spargem coaja. Rezervam pulpa extrasa. Daca folosim Thermomix, punem apa in pahar, asezam recipientul Varoma in pozitia lui si asezam jumatatile de vinete presarate cu un praf de sare si cu pielea in sus. Acoperiti si programati 20 min/Varoma/viteza 1. Scoateti Varoma si goliti paharul. Daca nu folosim Thermomix, procedam la fel dar vinetele la abur, adaugand inca cateva minute pana vedem ca sunt gata. Cu Thermomix punem in pahar usturoiul, ceapa tocata, pulpa de vinete si uleiul. Se toaca 3 sec/viteza 5 si se prajesc 6 min/Varoma/viteza 1. Se adauga spanacul, se programeaza 3 min/Varoma/mars invers si viteza 1, introducand spatula prin deschidere si miscand-o dintr-o parte in alta astfel incat spanacul sa se rumeneasca uniform. Se adauga sare, piper, oua, amidon de porumb si ton si se amesteca 10 sec/invers si viteza 3. Fara Thermomix, toaca ceapa si usturoiul si le calesti intr-o tigaie. Cand s-a rumenit adaugam pulpa de vinete, ii dam cateva ture si adaugam spanacul curat si tocat. Lasam totul facut si adaugam ouale batute cu amidonul de porumb, sare si piper, amestecam si adaugam tonul lasand cateva minute la foc mic pentru ca ingredientele sa se integreze. Pentru ambele preparate, puneti vinetele cu pielea in jos intr-o tava de copt si umpleti-le cu amestecul de spanac. Se presara branza rasa si se coace 10-15 minute in cuptorul preincalzit la 220° cu gratar. Scoateti din cuptor si serviti.