O dieta pe baza de plante pentru a evita viitoarele pandemii

Am trecut si trecem prin momente dificile din toate punctele de vedere, dar este necesar sa incepem sa ne gandim cum sa impiedicam sa se repete. Din acest motiv, specialistii promoveaza o dieta pe baza de plante pentru a evita viitoarele pandemii.

Dar care este relatia dintre alimente si pandemii?

Desi focarele de agenti patogeni sunt asociate in mod obisnuit cu animalele salbatice – asa cum ar trebui sa fie COVID-19 – agentii patogeni sunt, de asemenea, adesea transferati de la animale de ferma la oameni , asa cum a fost cazul gripei aviare sau gripa porcina.

Agricultura in fabrica a cauzat majoritatea noilor boli infectioase la om in ultimul deceniu si exista riscul inceperii noilor pandemii, potrivit expertilor.

Sanatatea noastra depinde de sanatatea planetei

Cu cateva zile in urma, WWF a lansat un raport despre relatia directa dintre distrugerea naturii, schimbarile climatice si riscul crescut de pandemie.

Sanatatea planetei depinde in mare parte de echilibrul fragil mentinut de ecosisteme, care sunt puse in pericol de defrisari , trafic de animale salbatice si agricultura intensiva si cresterea animalelor.

Sa ne amintim ca 60% din toate bolile infectioase la om si ca 75% din bolile infectioase emergente sunt boli zoonotice 1 , adica boli transmise de la animale la oameni.

O dieta pe baza de plante ajuta la reducerea riscului de viitoare pandemii

Alimentele vegetale ne reduc dependenta de animale ca baza a dietei noastre. Asadar, a cere si a lucra pentru a transforma sistemul alimentar mondial intr-unul mai durabil si mai sigur este mai urgent ca niciodata.

La ProVeg facem acest lucru de ani de zile si pledam pentru inlocuirea produselor de origine animala cu plante si plante alternative, deoarece acestea ofera o solutie la multi dintre factorii care contribuie la cresterea bolilor zoonotice.

Mai putina dependenta si utilizarea animalelor pentru hrana se traduce prin conservarea habitatelor naturale si a biodiversitatii si , prin urmare, reduce sansele aparitiei unui nou virus zoonotic.

Avantajele unei diete vegetariene

Prevenirea cancerului

Dieta vegetariana previne cancerul. Multe studii arata ca vegetarienii au un risc cu 50% mai mic de a muri de cancer decat non-vegetarienii. In mod similar, numarul cazurilor de cancer mamar este mult mai mic in tari precum China, unde dieta se bazeaza pe consumul de legume.

Prevenirea bolilor de inima

Dieta vegetariana previne si bolile de inima. Carnea este principala sursa de grasimi saturate si o sursa de colesterol din dieta. Vegetarienii evita aceste produse cu risc ridicat pentru sistemul lor cardiovascular. In plus, carnea nu contine fibre, ceea ce ar contribui la reducerea nivelului de colesterol. O dieta vegetariana – saraca in grasimi si bogata in fibre – asociata cu modificari ale stilului de viata – precum exercitiile fizice si renuntarea la fumat – poate inversa procesul de ateroscleroza.

Controlul hipertensiunii

De la inceputul secolului, nutritionistii au observat ca cei care nu mancau carne aveau tensiune arteriala mai mica. De asemenea, s-a constatat ca doar doua saptamani de dieta vegetariana au fost suficiente pentru a reduce presiunea, indiferent de nivelurile de sodiu din dieta.

Prevenirea diabetului

Studiile observationale arata ca frecventa diabetului de tip 2 este de 1,6 pana la 2 ori mai mica la vegetarieni decat la populatia generala. Studiile clinice au aratat ca dietele vegetariene duc la o scadere mai mare in greutate si la o reducere mai mare a glicemiei in repaus alimentar. Diabetul insulino-dependent poate fi controlat si uneori vindecat, cu o dieta vegetariana cu continut scazut de grasimi si exercitii fizice zilnice.

Prevenirea osteoporozei

Din motive similare, vegetarienii au un risc mai mic de a dezvolta osteoporoza. Deoarece produsele de origine animala induc decalcifiere osoasa, consumul de carne favorizeaza osteoporoza. Osteoporoza este mai putin frecventa in tarile in care predomina vegetarianismul, in comparatie cu Statele Unite, chiar daca in aceasta din urma tara consumul de calciu este mai mare.