5 deserturi ideale pentru masa de Paste

retete prajituri

Pe langa clasicele bunataturi pascale – cozonacul si pasca – exista o multime de alte deserturi delicioase pe care le poti servi la masa de Paste. De la fursecuri frumos ornate la cosulete cu nuca de cocos, descopera ce deserturi merita sa fie incluse in meniul de Paste!

1. Briose supriza de Paste

Ingrediente:
500 g de faina, 15 g de praf de copt (2 lingurite si jumatate), 1 lingurita de sare, 150 g de margarina, 225 g de zahar brun , 180 g de zahar alb, 2 oua , 1 lingurita de esenta de vanilie , 310 ml lapte, 24 de oua mici de ciocolata, neimpachetate

Mod de preparare:
Preincalziti cuptorul la 175 de grade C. Ungeti 24 de forme de briose sau folositi hartie de copt. Amestecati faina, praful de copt si sarea. Puneti deoparte.
Intr-un bol mare, amestecati margarina, zaharul brun si zagarul alb pana devine o crema usoara si pufoasa. Adauagati unul cate unul ouale, apoi puneti si esenta de vanilie. Incorporati in amestec faina, alternativ cu laptele, amestecand pana ce se combina toate ingredientele. Umpleti o treime din fiecare forma de briosa cu amestecul astfel obtinut si puneti un mini ou de ciocolata in mijlocul briosei, apoi adaugati si restul de aluat pana ce forma este doua treimi plina.
Coaceti in cuptorul preincalzit pentru 18-20 de minute, pana ce devin aurii si se rumenesc. Decorati cu diverse glazuri, puteti forma cosulete de Paste din fiecare briosa, iepurasi si altele, ramane ca imaginatia dvs. sa zburde in voie.

2. Prajitura cu lamaie

Ingrediente:
zahar pudra pentru decor, 3 albusuri, 3 oua, 240g zahar, 80g unt moale, 1/4 lingurita sare, 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu , 1 lingurita praf de copt, 3 linguri suc lamaie, 225g faina cernuta, 2 lingurite coaja lamaie rasa, 2 linguri vanilie (extract), 120g smantana, bomboane tort pentru decor

Metoda de preparare
Incinge cuptorul la 160C. Unge o tava rotunda cu diametrul de 22cm si aseza la baza ei o hartie de copt unsa. Tapeteaza peretii cu faina.

Amesteca smantana cu vanilia, coaja si sucul de lamaie. Intr-un bol separat amesteca faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea.

Bate untul cu zaharul pana cand capata consistenta unei spume. Adauga ouale intregi si albusurile, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. Adauga si incorporeaza amestecul de smantana. Cu mixerul la viteza mica incorporeza si amestecul cu faina.

Toarna aluatul in tava pregatita si coace prajitura la cuptor timp de 40-45 de minute. Lasa-o sa se raceasca 5 minute in tava, apoi scoate-o pe un gratar.

Inainte de servire presara deasupra ei zahar pudra si decoreaza cu flori comestibile sau alte decoratiuni din zahar.

3. Tort cu mac si grepfrut

Ingrediente
50g faina, 50g seminte de mac, 6 oua la temperatura camerei, 1/2 lingurita sare, 1 lingura Campari, 2-3 grepfrut medii, feliate si curate de pielita, 1 lingura coaja grepfrut, 320g zahar pudra, 140g unt moale, 40g stafide tocate, 500ml frisca lichida bauta

Metoda de preparare
Incinge cuptorul la 190C.

Unge o tava rotunda cu pereti detasabili cu diametrul de 22cm. Aseaza la baza ei hartie de copt.

Mixeaza timp de 3 minute, la viteza medie, untul, 160g zahar si coaja de grepfrut. Adauga Campari si sarea si mixeaza sa le incorporezi.

Adauga galbenusurile, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. Incorporeaza, apoi, pe rand faina, macul si stafidele. Bate separat albusurile si restul de zahar pana cand formeaza o spuma tare. Incorporeza-o incet in amestecul cu galbenusuri si faina.

Toarna aluatul in tava pregatita si niveleaza suprafata cu o spatula. Coace parjitura 35-40 de minute pana devine aurie si marginile se despind de tava.

Lasa-o sa se raceasca 15 minute inainte sa o scoti din tava, apoi complet inainte sa o tai in 3 felii pe orizintala. Asambleaza tortul asezand pe fiecare felie de blat un strat de un deget de frisca presarat cu felii de grepfrut taiate in bucatele mici.

Imbraca in frisca si presara seminte de mac deasupra. Tine prajitura la frigider cel putin 2 ore inainte de servire.

4. Pasca in doua culori

Ingrediente
ALUAT DE CACAO:
100 gr unt la t camerei;
un pahar de zahar pudra (eu…. pun doar o jumatate);
zahar vanilat cat si cum vreti;
2 linguri pline cacao;
1 pahar cu faina;
1 ou;
2 pahare cu lapte;
un plic de praf de copt (sau cum e in cazul meu ca aici asa se gaseste,-2 lingurite);
1/4 lingurita sare;

UMPLUTURA DE BRANZA:
500 gr branza(cine dispune poate puna mai multa un pic, aici e cam dupa gusturi si cam cat de inalta vrei s-o faci); 100 gr unt; 1 pahar zahar pudra; un praf de sare; 4 galbenusuri; o lamaie; 2 linguri de faina; zahar vanilat (optional, -cu cat mai mult cu atat mai bun)

Mod de preparare
1. Se pune untul intr-un castron si zaharul si se mixeaza bine, pana se face o crema

2. se adauga si oul si se mai mixeaza putin

3. se adauga si faina , cacaoa, zaharul vanilat, laptele si se mixeaza bine pana se obtine un aluat ca de chec.

4. cuptor preincalzit la 180grade

5. 3/4 din aceasta compozitie se toarna in vasul tapetat bine cu unt si pudrat cu faina,vasul in care alegeti sa coaceti pasca

6. se da la cuptor pana se intareste, mie mi-a luat cam 10 min

7. se bat albusurile de la cele 4 oua si se dau deoparte

8. intr-un castron se amesteca branza , galbenusurile, sarea, zah vanilat , coaja de lamaie rasa si zaharul

9. se amesteca albusurile usor, de sus in jos,in crema de branza veti obtine o compozitie aerata, parfumata din cale-afara

10. in acest timp compozitia de cacao este gata.Fara sa va grabiti …nivelati usor compozitia de branza peste blatul de cacao gata copt.

11. turnati apoi si cealalta compozitie de cacao (1/4) peste amstecul de branza si bagati la cuptor pt 40-45 min in functie de cuptor…la aceeasi temperatura 180 pe grataru din mijloc al cuptorului.

12. dupa 15-20 min puteti reduce la 170. vedeti aici timpul e greu de aproximat…oricum nu scapati mai mult la coacere pt ca se va inrosi la mijloc …si nu mai are acelasi aspect. dak dupa 45 min bagati o scobitoare sau betisor de frigarui, si mai iese asa doar un pic de compozitie , asta nu inseamna ca nu e copt. cand se va raci se va inchega de minune, asta e regula la branza.

5. Prajitura in doua culori cu ananas si ciocolata

Ingrediente
5 g zahar vanilat
ulei
1 ananas
400 g de ciocolata
20 g cacao
250ml lapte
300 g de zahar
50 ml ulei
3 oua
450 g faina
5 g praf de copt

Mod de preparare
Prajitura in doua culori cu ananas si glazura de ciocolata este un desert foarte usor de preparat si foarte delicios.

Blatul in doua culori se pregateste foarte simplu, iar textura maronie de cacao se imbina perfect cu cea alba. Anansul este fructul cel mai de pret in prajituri, alaturi de banane, dar cel mentionat inainte isi schimba culoarea mai greu. Ananasul si banana combinat cu ciocolata este ceva de neinlocuit.

Am numit-o prajitura in doua culori cu ananas si ciocolata, datorita blatului care re prepara din trei miscari, iar in mijloc se poate observa blatul alb de grosime mai mare, intre doua foi de blat maro.