Ceaiul de ghimbir este o bautura bogata in gingerol, paradol si zingeron, care sunt substante capabile sa combata durerile de gat, raceala si simptomele gastrointestinale, cum ar fi greata, colicile si varsaturile. De asemenea, fiind un puternic antioxidant si antiinflamator, ceaiul de ghimbir ajuta si la prevenirea anumitor boli precum cancerul, diabetul si obezitatea.
Datorita actiunii sale diuretice si termogenice, ceaiul de ghimbir favorizeaza si eliminarea excesului de lichide din organism si contribuie la arderea grasimilor corporale, ajutand la slabit.
Principalele beneficii ale consumului de ceai de ghimbir
Acest ceai poate fi preparat cu ghimbir proaspat sau pudra, si poate fi consumat singur sau cu lamaie, scortisoara, turmeric sau nucsoara, facand bautura mai hranitoare si mai gustoasa. Totusi, pentru a obtine beneficiile, ceaiul de ghimbir trebuie sa faca parte dintr-o dieta sanatoasa si echilibrata, asociata cu practicarea regulata a activitatii fizice.
1. Reduce greata si varsaturile
Ingestia ceaiului de ghimbir confera actiune antiemetica, ameliorand simptomele greata si varsaturii; In plus, imbunatateste pofta de mancare si previne pierderea in greutate la persoanele supuse chimioterapiei.
2. Imbunatateste digestia
Datorita activitatii sale antioxidante puternice, ceaiul de ghimbir protejeaza si imbunatateste functiile ficatului si stomacului, ceea ce favorizeaza digestia si combate gazele intestinale.
3. Promoveaza pierderea in greutate
Ceaiul de ghimbir are actiune diuretica, care contribuie la eliminarea excesului de lichide din organism. La fel, aceasta bautura este si termogena si favorizeaza arderea grasimilor, favorizand astfel pierderea in greutate.
4. Previne diabetul
Fiind bogat in antioxidanti si antiinflamatoare, ceaiul de ghimbir ajuta la imbunatatirea functiilor insulinei, un hormon responsabil cu controlul nivelului de zahar din sange, prevenirea rezistentei la insulina si a diabetului.
5. Previne anumite tipuri de cancer
Compusi precum gingerolul si shogaolul au actiune antiinflamatoare si antioxidanta, motiv pentru care acest ceai previne deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi; in acest fel, previne unele tipuri de cancer, precum pancreasul, pielea, plamanul, stomacul si colonul.
6. Combate inflamatia
Acest ceai contine compusi antiinflamatori care ajuta la combaterea problemelor precum artrita, reumatismul si durerile musculare.
7. Trateaza infectiile
Deoarece are efect antimicrobian, ceaiul de ghimbir contribuie la tratarea la domiciliu a unor infectii precum gripa, racelile, durerile in gat si bronsita.
8. Detoxifica ficatul
Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si antioxidante, ceaiul de ghimbir protejeaza si intareste ficatul, ajutand la eliminarea radicalilor liberi si a altor toxine din organism, precum mercurul, de exemplu.
9. Previne bolile cardiovasculare
Flavonoidele prezente in ceaiul de ghimbir imbunatatesc elasticitatea arterelor si circulatia sangelui. La fel, acesti antioxidanti previn formarea placilor de grasime in vase, prevenind boli precum atacul de cord, ateroscleroza, hipertensiunea arteriala si accidentul vascular cerebral.