Catina – beneficii si proprietati pentru sanatate

catina beneficii

Descoperita si apreciata din cele mai vechi timpuri, catina contine o multime de antioxidanti, este o importanta sursa de Omega 7, care este de asemenea, foarte importanta pentru organism.

Fructul este bogat in vitamina C (de doua ori mai mult decat macesul si de 10 ori mai mult decat cictricele), precum si alte vitamine E, K,F,P, complexul B (B2,B6,B9,colina, inozitol), carotenoide (beta caroten, xanthophila), minerale si oligoelemente, acizi grasi polinesaturati, uleiuri complexe (din care se obtine uleiul de catina, oleum hippophaes), serotonina, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, aminoacizi, enzime, fitosteroli.

Pe langa efectele benefice pe care le are asupra sanatatii, catina este recunoscuta pentru proprietatile ei antirid, dar si pentru capacitatea ei de a împiedica acumularea kilogramelor în plus. Catina cruda poate sa fie folosita ca atare sau în diverse combinatii de smoothie, dar mai exista uleiul de catina, presat la rece, care încetineste îmbatranirea pielii sau capsulele gelatinoase care te scapăa de constipaţie.

Durerile articulare si reumatice pot fi ameliorate printr-un consum regulat de ceai de catina, deoarece acest remediu naturist are proprietati antiinflamatorii si analgezice.

De asemenea, este eficientă şi în tratarea hipertensiunii arteriale, afecţiunilor coronariene, oftalmologice şi gingivale. Este un redutabil antidepresiv, antiacneic, contra keratozei, leucoplaziei, antimutagen, antioxidant în mastite, rinite, fotofobii, boli cronice pulmonare.

Daca vrei sa-ti protejezi inima, poti consuma ceai de catina, intrucat contribuie la curatarea vaselor sanguine de depunerile de colestrol si imbunatateste circulatia fluidului vital.

Lasă un răspuns