În ziua de astăzi, ritmul vieții pare să fie tot mai alert și să ne lase tot mai puțin timp pentru noi înșine. De aceea, de multe ori nu mai găsim energia necesară pentru a petrece ore în șir în bucătărie. Există însă soluții care ne pot ajuta să ne bucurăm de o masă gătită în casă, chiar și când ne simțim obosiți. O astfel de soluție este friteuza, un instrument valoros în orice bucătărie. Rețetele care se pot pregăti la friteuze sunt de cele mai multe ori variante rapide și ușor de pregătit, ideale pentru persoanele care nu au mult timp sau energie de investit în gătit. Află în continuare cum poți găti rapid o serie de preparate delicioase cu ajutorul friteuzei.
Cum funcționează și ce avantaje îți oferă o friteuză
Friteuzele sunt aparate de bucătărie utile pentru orice persoană care dorește să prăjească alimentele rapid și simplu, pentru a economisi timp și efort. Pentru că pe piață există diferite tipuri de friteuze, este bine să știi că varianta optimă pentru o dietă echilibrată este friteuza cu aer cald. Aceasta necesită cantități mici de ulei sau chiar elimină necesitatea folosirii acestuia. Aparatul utilizează circulația rapidă a aerului fierbinte pentru a găti alimentele. Distribuind uniform aerul cald în jurul alimentelor, friteuza permite prepararea unor mâncăruri crocante și savuroase, într-un timp foarte scurt.
Alimentele se pregătesc mai repede la friteuză, întrucât aceasta are capacitatea de a ajunge la temperaturi ridicate rapid și de a menține aceste temperaturi constante pe tot timpul gătirii. Datorită eficienței termice, mâncarea se gătește uniform, într-un timp scurt. Friteuzele moderne vin adesea cu setări și programe presetate pentru diverse tipuri de mâncăruri, ceea ce simplifică și mai mult procesul de gătit.
Dintre avantajele pe care le oferă friteuzele putem menționa:
- Un timp redus pentru gătit – friteuzele pot scurta semnificativ timpul necesar pentru prepararea mâncărurilor, ceea ce le face ideale pentru zilele aglomerate sau pentru momentele în care dorești să pregătești ceva rapid.
- Alimente mai sănătoase – dacă optezi pentru o friteuză cu aer cald, vei elimina uleiul sau vei utiliza o cantitate foarte mică, față de metodele tradiționale de prăjire, reducând astfel conținutul de grăsimi din preparate.
- Rețete variate – friteuzele pot fi folosite pentru o varietate mare de preparate, de la mâncăruri cu legume și carne, până la deserturi și gustări.
- Ușor de utilizat – friteuzele moderne sunt prevăzute cu panouri de control simple și intuitive, transformând gătitul într-o sarcină simplă. Datorită programelor de gătit presetate, nu este necesar să monitorizezi constant friteuza.
- Curățare simplă – componentele multor friteuze sunt detașabile și lavabile în mașina de spălat vase.
10 idei de mâncăruri pe care le poți prepara rapid la friteuză
Îți prezentăm în continuare 10 rețete pe care le poți prepara rapid la friteuză. Ingredientele sunt calculate pentru 2 sau 4 porții, dar le poți adapta în funcție de numărul de porții de care ai nevoie.
1. Cod cu curry
Este o rețetă simplă, pe care o poți pregăti în aproximativ o jumătate de oră. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru 4 porții:
- 500 g de file de cod
- 3 linguri pastă de curry indian puțin picantă
- 200 ml cremă de cocos
- 10 g nucă de cocos rasă
- sare
- piper
Ungi fileurile de cod cu pastă de curry, iar restul pastei o pui într-o cratiță mică împreună cu crema de cocos, sarea și piperul. Amesteci și încălzești conținutul. Așezi fileurile de pește în coșul friteuzei, pe o bucată de hârtie de copt. Gătești timp de 10 minute la 200 de grade C. Servești peștele acoperit cu sos de curry și presărat cu nucă de cocos. Alături de acest preparat merge bine o garnitură de orez.
2. Cartofi dulci prăjiți
Pentru 2 porții de cartofi dulci prăjiți ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 500 g cartofi dulci
- o lingură de făină
- 2 linguri de ulei
- sare
- piper
Într-un bol amesteci cartofii curățați, spălați și tăiați felii cu restul ingredientelor. Îi pui apoi în coșul friteuzei și îi gătești timp de 25 de minute la 180 de grade C. La jumătatea intervalului amesteci. Se servesc calzi.
3. Pulpe de pui cu marinadă de iaurt și rozmarin
Este un fel principal delicios, iar pentru 4 porții ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 4 pulpe de pui
- 250 g de iaurt grecesc
- 2 linguri de muștar de Dijon
- o crenguță de rozmarin proaspăt
- 4 căței de usturoi
- sare
- piper
Prepari o marinadă din iaurt, muștar, usturoi, sare, piper și crenguța de rozmarin tocată mărunt. Amesteci, apoi ungi bine pulpele cu această compoziție. Lași pulpele la marinat la rece timp de 4 ore. Le gătești ulterior pe placa de grill a friteuzei, timp de 30 de minute, la 200 de grade C. Le poți servi calde, alături de un piure de cartofi sau cu salată și felii de cartofi la grătar.
4. Conopidă la cuptor cu sos de lămâie
Este o mâncare dietetică, cu puține calorii, iar pentru 4 porții îți sunt necesare următoarele ingrediente:
- o conopidă mică
- 2 linguri de ulei de măsline
- 30 g tahini
- 100 ml de ulei de măsline
- 50 ml de suc de lămâie
- sare
- piper
Desfaci conopida buchețele, după ce ai înlăturat frunzele și cotorul. Amesteci într-un bol bucățile de conopidă cu 2 linguri de ulei de măsline, sare și piper. Așezi amestecul în coșul friteuzei și gătești timp de 15 minute la 180 de grade C. La jumătatea intervalului de gătire, amesteci. Cât timp se face conopida, poți prepara sosul cu care urmează să o servești din uleiul de măsline, tahini și zeama de lămâie.
5. Somon teriyaki
O rețetă delicioasă și sănătoasă, pentru iubitorii de pește. Pentru 4 porții ai nevoie de:
- 500 g de file de somon
- 8 linguri de sos teriyaki
- semințe de susan
Marinezi fileurile de somon în sosul teriyaki timp de o jumătate de oră, apoi le gătești pe placa de grill a friteuzei, pentru 10 minute, la 200 de grade C.
6. Cârnați la grătar
Cârnații îți vor ieși excelent la friteuza cu aer cald, iar pentru 4 porții ai nevoie de:
- 700 de g de cârnați pentru grătar într-o singură bucată
- 1 lingură muștar de Dijon
- 1 lingură muștar dulce
- 2 linguri de miere
- 2 fire de cimbru
- sare
- piper
Amesteci muștarul, mierea, cimbrul tăiat mărunt, sarea și piperul. Răsucești cârnații în spirală și înfigi în ei 2 bețe pentru frigărui în cruce. După ce îi ungi cu amestecul de muștar, îi pui pe placa de grill a friteuzei cu aer cald și îi prăjești timp de 10 minute, întorcându-i la jumătatea intervalului de timp. Înainte de a pune cârnații la prăjit, preîncălzește friteuza la 200 de grade C.
7. Vrăbioară de vită cu sos chimichurri
Este un preparat simplu de pregătit și de-a dreptul delicios. Pentru 4 porții ai nevoie de ingredientele următoare:
- 4 bucăți de vrăbioară de vită de aproximativ 200 g fiecare
- 2 linguri de oțet din vin roșu
- o jumătate de lămâie
- 4 căței de usturoi
- 6 fire de pătrunjel verde
- o jumătate de linguriță de fulgi de ardei iute
- 60 ml ulei de măsline
- sare
- piper
Înainte de a găti carnea, este important să o lași la temperatura camerei pentru o jumătate de oră, după ce ai scos-o din frigider. În timpul acesta poți prepara sosul chimichurri – amesteci într-un castron oțetul, sucul de lămâie, usturoiul tocat, pătrunjelul verde mărunțit și uleiul. Adaugi, sare, piper și fulgii de ardei iute. Preîncălzești la 200 de grade C, apoi poți prăji carnea pe grilul friteuzei, de la 2 la 5 minute pe fiecare parte, în funcție de cum o vrei făcută. Presari friptura cu sare și piper proaspăt măcinat și o servești cu sos.
8. Pui la cuptor
Știai cât de ușor poți pregăti un pui la cuptor în friteuza cu aer cald? Mai simplu nici că se poate și ai nevoie doar de următoarele ingrediente:
- 1 pui de 1,2 – 1,5 kg
- 5 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei de măsline
- o linguriță de boia dulce ( opțional )
- sare
- piper
Ungi bine puiul cu usturoi tocat și ulei, apoi îl condimentezi cu sare și piper după gust. Dacă vrei, poți presăra și o linguriță de boia dulce. Așezi puiul pe hârtie de copt în coșul friteuzei cu aer cald și gătești pentru 50 de minute la 200 de grade C. Trebuie să știi că timpul de pregătitre a puiului variază puțin în funcție de greutatea lui. Cel mai ușor verifici dacă e gata înțepând pieptul cu un vârf de cuțit. Când puiul este gata, zeama care iese este limpede.
9. Cotlete de miel cu lămâie
Pentru a pregăti 4 porții din acest delicios preparat ai nevoie de:
- 12 cotlete de miel
- o lămâie netratată
- 4 căței de usturoi
- o lingură de ulei de măsline
- cimbru proaspăt sau oregano
- sare
- piper
Razi coaja de la lămâie și pisezi usturoiul curățat. Le amesteci apoi cu uleiul, zeama de la lămâie, cimbrul sau oregano, sare și piper. Lași la rece în această marinadă cotletele de miel pentru 4 ore. După ce ai preîncălzit friteuza la 200 de grade C, așezi cotletele pe placa de grill a friteuzei și le gătești câte 5 minute pe fiecare parte.
10. Vinete la grătar cu pesto
Vinetele sunt o opțiune excelentă pentru vegetarieni. Pentru 4 persoane ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 2 vinete
- 100 g de pesto
- 5 linguri de ulei de măsline
- Sare
- piper
Speli vinetele și le tai în felii de 5-6 mm. Le ungi cu ulei și le presari cu sare și piper, după care le poți așeza în coșul friteuzei într-un singur strat. Gătești la 170 de grade C, timp de 20 de minute, întorcându-le la mijlocul intervalului. Apoi le ungi cu pesto și le mai gătești pentru 2 minute.
Sfaturi pentru gătitul rapid și eficient
Utilizarea unei friteuze reduce din start timpul de gătire aproape la jumătate față de metodele tradiționale. Pentru a găti și mai eficient, ține cont de următoarele sugestii:
- Curăță și taie legumele din timp și depozitează-le în recipiente ermetice în frigider.
- Marinează carnea pentru preparat cu o seară înainte, astfel economisești timp a doua zi. O altă variantă este să o cumperi gata marinată.
- Utilizează amestecuri de ierburi sau de condimente gata pregătite, pentru a adăuga rapid arome preparatelor tale.
- Alimentele precum creveții, legumele sau fructele congelate pot fi gătite direct în friteuză, economisind astfel timpul de pregătire și menținând prospețimea.
- Friteuzele moderne au moduri de gătire variate. Pentru a obține cele mai bune rezultate este important să alegi modul de gătire potrivit pentru fiecare tip de aliment.
De asemenea, pentru a optimiza timpul de gătire și a obține rezultate bune, este bine să aplici aceste reguli:
- Preîncălzește friteuza – la fel ca un cuptor tradițional, preîncălzirea friteuzei ajută la obținerea unei temperaturi constante și reduce timpul total de gătire. Poți face acest lucru în timp ce pregătești ingredientele.
- Nu aglomera coșul friteuzei – asigură-te că ingredientele sunt așezate într-un singur strat și au spațiu suficient pentru ca aerul cald să circule. Aglomerația duce la o gătire neuniformă.
- Verifică și amestecă – la jumătatea timpului de gătire este indicat să verifici și să amesteci alimentele, pentru a te asigura că se gătesc uniform, fără să se ardă sau să rămână crude pe unele părți.
- Curăță friteuza după fiecare utilizare – vei preveni astfel acumularea resturilor, care pot afecta performanța și gustul mâncării.
Cum adaptezi rețetele la preferințele tale personale
Personalizarea rețetelor în friteuză poate transforma mâncărurile simple în preparate adaptate preferințelor tale. Iată câteva modalități prin care poți personaliza fiecare rețetă:
- Ajustează amestecurile de condimente și ierburi în funcție de preferințele tale. De exemplu, dacă îți place mâncarea picantă, poți adăuga boia de ardei iute. Pentru o notă mediteraneană, adaugă busuioc și oregano.
- Experimentează cu diverse marinade și sosuri pentru carne și legume. De exemplu, poți folosi o marinadă de lămâie și usturoi pentru pui, sau un sos de soia cu ghimbir pentru pește.
- Dacă îți plac preparatele crocante, poți pulveriza ușor alimentele cu ulei înainte de gătire și poți să adaugi un strat de pesmet sau fulgi de porumb.
- Poți înlocui ingredientele standard cu variantele tale preferate. De exemplu, în loc de carne de porc, poți folosi piept de pui, dacă îți dorești mai puțină grăsime.
- Când preparatul este gata, poți să adaugi deasupra parmezan ras, fulgi de chilli sau pătrunjel proaspăt, pentru un plus de aromă și pentru o prezentare atractivă.
Urmând aceste sugestii, gătitul poate deveni mult mai plăcut. Friteuza nu doar că îți simplifică viața, dar îți oferă și posibilitatea de a experimenta și de a te bucura de preparate diverse și gustoase, cu un minim de efort.