Dieta Dash

dieta dash

Cu totii am auzit, am incercat sau am urmat diferite retete de slabit, bifand in aventura noastra culinara si diete drastice, care ne puneau sanatatea in pericol, diete ce presupuneau renuntarea la alimentele preferate sau consumul unor ingrediente mai putin gustoase.

Ei bine, dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension/ Abordări Dietetice pentru Oprirea Hipertensiunii) a fost concepută pentru a diminua presiunea sanguină şi nivelul de colesterol şi pentru a preveni diabetul. Totuşi, proprietatea ei uimitoare de a ajuta oamenii să piardă din greutate a transformat dieta în subiectul unui bestseller, scrie cotidianul britanic Daily Mail.

Acest plan se bazează pe un regim alimentar compus din legume, fructe, produse lactate şi brânzeturi cu conţinut scăzut de grăsime. De asemenea, este recomandat să introducem în alimentaţia zilnică cereale integrale, seminţe, fasole, dar şi carne de peşte sau curcan.

Cereale integrale (caută pe pachet menţiunea 100% integrale): 6-8 porţii pe zi şi include pâinea, cerealele, orezul şi pastele.

Legume: 4-5 porţii pe zi, pentru aportul de vitamine, potasiu, magneziu şi fibre. Nu trebuie să le foloseşti doar ca garnitură ci şi ca fel principal de mâncare iar în preparatele mai complexe încearcă să scazi cantitatea de carne şi să o dublezi pe cea a legumelor. Nu le consuma prăjite, doar crude, fierte, înăbuşite sau pe grătar.

Fructe: 4-5 porţii pe zi, pentru aportul de fibre, potasiu şi magneziu. Preferabil să consumi fructe naturale, de sezon, în locul celor din compoturi sau confiate, care conţin adaos de zahăr. Poţi consuma fructele ca fel principal de mâncare dar şi în timpul meselor ca desert, în iaurt.

Lactate: 3-4 porţii pe zi, pentru că sunt bogate în calciu, vitamina D şi proteine. Alege lactate degresate şi fereşte-te de brânzeturi, care au în general o cantitate ridicată de sodiu. Consumă iaurt simplu sau cu adaos de fructe naturale ca gustare sau desert.

Carne slabă: peşte sau pui, pentru aportul de proteine, vitamina B, fier şi zinc. Dă grăsimea la o parte şi nu mânca niciodată gătit în ulei, doar pe grătar sau înăbuşit.

Grăsimi bune: 4-5 porţii pe săptămână pentru aportul de magneziu, potasiu şi proteine, fibre şi antioxidanţi. Consumă alune, seminţe de floarea soarelui, nuci şi migdale. Servirile sunt săptămânale pentru că aceste alimente conţin multe calorii!

Grăsimi rele şi uleiuri: 2-3 porţii pe zi, sub forma unei linguriţe de margarină light, 1 lingură de maioneză făcută în casă sau 2 linguri de dressing de salată. Acestea sunt utile în organism, într-o cantitate mică, pentru că ajută la absorbţia vitaminelor.

Dulciuri: maxim 5 porţii pe săptămână. Încearcă să consumi în cantităţi foarte mici şi pe cât posibil făcute în casă, din ingrediente cât mai sănătoase. Înlocuieşte zahărul cu alţi îndulcitori, în funcţie de preparat şi îndulceşte-ţi ceaiul şi cafeaua cu extract de stevia, care are 0 calorii.

Lasă un răspuns